Heléne driver High5 Hundkurser några mil söder om Linköping. Där kan man träna inomhus i en uppvärmd träningshall på 10x24 m, High5 Hundsporthall. Förutom sin instruktörsroll på High5 är Heléne flitigt anlitad som mental coach och inspirationskälla. Hon är en driven person som ser till att få saker att hända. Nya tankar, idéer och projekt dyker ständigt upp och Heléne ser till att de flesta förverkligas.
Första hunden som Heléne tävlade hette Jackson och var en 25 cm hög Jack Russell-terrier som matchades ända upp i elitklass i lydnad. De flesta av oss förknippar nog Heléne med yrvädret Tarzan som hon tävlat på SM-nivå med under några år. ”Vi är som champagne och jordgubbar – vi matchar” brukar Heléne säga. Kanske beror det på att de har samma energi och kreativa sida båda två?
Hemma hos familjen Lindström finns också Jack Russeln Tiger, unga Border Collien Smiley och senaste tillskottet lilla Border Collien Swish. Heléne fokuserar på glädje i hundträning med fokus på hundens bästa. Förmågan att inspirera och få varje deltagare att känna sig speciell, utvald och duktig. När man har varit hos Heléne på High5 känns det som att man kan klara allt. Ett tankesätt och en känsla som följer med en i både hundträning och vardag. Det är en genuin och härlig förmåga.
Vi tycker att det ska bli fantastiskt roligt att följa Heléne och hennes hundar och ekipage som hon har i träning. Vi är väldigt stolta att ha Heléne med oss i Hundlandsteamet!
Hur kan man börja tänka mer på sin mentala styrka och stabilitet? Finns det några konkreta råd?
Hur hanterar/bemöter du stress, kritik och motgångar i vardags- eller arbetslivet? Då det gäller mental fokus och styrka är det lätt att bara fokusera på tävlingssituationen. Men det finns så många fler (och lättare) situationer att börja jobba i - både i vardagslivet och hundträningssammanhang. Jag lovar att det finns otaliga tillfällen att jobba med rätt fokus, stresshantering och förmågan att ta snabba beslut varenda dag! Vilket i sin tur gör att du kommer ta med dig de erfarenheterna i tävlingssituationen eftersom du fått träning på sättet att tänka och agera i många olika situationer.
Hur hanterar du motgångar och bakslag i träningssammanhang? Har du förmågan att analysera och förstå vad bristerna beror på och kan du fundera ut en plan för hur de kan minimeras?
Se träningsresultaten som ett facit och jobba hela tiden på att "ratta in och ratta rätt". De kunskaperna använder du till att "ställa in" både hunden och dig på rätt frekvens då det närmar sig tävling, och även under själva tävlingsdagen. Mental träning handlar mycket om just planering, rutiner och god analysförmåga. Ju bättre kontroll du har på dessa bitar desto tryggare kommer du bli i din hundförarroll.
Prestationsångest, hur kan man undvika den?
Mycket genom att träna sig i att kontroll över sig själv och situationen. Själv tänker jag mycket på att kunna fungera och prestera även under mindre bra förhållanden. Jag vill inte vara beroende av att min hund (eller jag själv) har en bra dag, att vädret är fint, banan bra upplagd, domaren trevlig osv, utan vill veta att vi kan få till en hyfsad runda även under dåliga förhållanden.
Men för att nå dit måste jag också träna under icke-optimala förhållanden. Och då menar jag inte bara svåra upplägg på banor och överträning av moment/uppgifter. T e x måste jag kunna plocka fram mitt absolut bästa hundtränar-jag då min hund inte känns så samarbetsvillig som den brukar, är ofokuserad, stressad, för hög, för låg osv. Jag måste träna mig i att inte smittas av dåliga energier utan - tvärtom - kunna påverka min hund med min egen energi, mitt självförtroende och power.
Har jag tränat på det får jag aldrig panik om jag märker att allt inte känns "på topp" när vi kliver in på planen.
Hur boostar du dig och din hund inför en tävling?
Olika för olika hundar. Med min hund Tarzan tränade jag mycket helhet/säkerhet och flyt veckan innan tävling. På morgonen innan vi satte oss i bilen körde jag genom hela/eller delar av programmet för att hitta "rätt frekvens" för dagen. Som uppvärmning påminde jag honom om det just han behövde påminnas om (stadga, lugn) och jag försökte alltid se till att det aldrig blev någon konflikt eller några missförstånd mellan oss innan start.
Jag själv presterar bäst i en ganska lättsam känsla fast med mycket power i mig. Är jag för allvarlig och introvert blir jag låst, stel och spänd vilket inte passar mig alls. Så jag försöker på olika sätt försätta mig i den känslan jag vet att jag behöver, och precis innan start ställer jag mig och "tar in" planen och boostar power!
Jag har lätt att fokusera och gå in i koncentration så det behöver jag inte tänka så mycket på. Vad jag däremot behöver tänka på är mina praktiska uppgifter inne på planen. Även om jag hade hittat bra rutiner med Tarzan så var jag tvungen att tänka om ibland och fatta nya, snabba beslut. Det tog lite tid innan jag lärde mig att bli snabb i tanken även då jag är väldigt koncentrerad men det är en träningssak. Med min nya hundar kommer jag säkert få ändra upplägg och rutiner inför och under tävling, men det får framtiden utvisa.
Hundlands AB
org.nr 559153-9118
c/o Trydegård
Norrtullsgatan 21
113 27 Stockholm